Avfallssortering

I Täppan finns en bra miljöstation som underlättar ditt sorteringsarbete. Skjulet ligger till höger när du kommer in från Bjurholmsgatan. Släng avfallet i rätt kärl! Passar inget kärl släng det i soporna.

 Varje dag ger vi upphov till en ansenlig mängd avfall. Avfall är inte skräp som vi bara kan göra oss av med. Det är en resurs som vi måste utnyttja så långt det är möjligt genom återanvändning, materialåtervinning och energiutvinning. För att göra avfallet till en resurs måste vi alla hjälpa till.

kompostering

Brf Täppan är med i ett försök med kompostering av hushållsavfall i innerstan. Det är helt frivilligt för Dig att delta.

Du som är intresserad av att vara med i försöket kan hämta en liten hink och påsar nere i sopskjulet direkt till höger innanför dörren. När påsen är full knyter du ihop den och lägger den i kärlet till höger i sopskjulet. Ta inte en hel rulle påsar, utan så många som du behöver. Inga andra påsar får användas. Läs mer på www.stockholm.se/avfall

Täppans sortering

Tänk på att tömma och rengöra förpackningen först. Om våra kärl är överfulla finns det en återvinningsstation ute på Bjurholmsgatan.
Kartong Kartong, pappersförpackningar, wellpapp, mjölkförpackningar, tetrapack – platta till eller skär sönder
Returpapper Tidningar, tjocka månadsmagasin, datalistor, kvällstidningar, blankt papper
Färgat och ofärgat glas – Skilj på färgat och ofärgat glas. Porslin och dricksglas hör inte hit. Tag bort metallock
Metallförpackningar – Endast förpackningar, inte t ex kastruller: metallkapsyler, konservburkar av plåt, burklock av metall, aluminiumformar. Lägg bly och tenn bland batterierna.
El-skrot – saker som drivs med sladd eller batteri: hushållsapparater, leksaker, glödlampor, lysrör och lågenergilampor
Plast – Burkar, diskmedelsflaskor, tvättmedelsdunken, lingonsylthinkar, blomkrukor etc. Både färgad och ofärgad plast endast förpackningar ej t ex gamla diskborstar. Mjuk plast och frigolit får även kastas här.
Grovsopor, läggs i containern som beställs med jämna mellanrum.
Övrigt avfall lägger du i väl tillknutna påsar i sopnedkastet.

 

Övrigt avfall

Miljöfarligt avfall som färgrester, lösningsmedel och andra hushållskemikalier deponerar du vid miljöstation eller återlämnar till inköpsstället.
Utgångna läkemedel och kvicksilvertermometrar kan lämnas till Apoteket.
Returflaskor och batterier kan du förslagsvis lämna hos Konsum på Östgötagatan.

 

Gamla spisar etc

Vi tar inte hand om spisar, kyl- och frysar, tvättmaskiner, torktumlare o dylikt. Dessa lämnar du på närmaste återvinningscentral, eller be leverantören av det nya att hämta det gamla. Det är absolut förbjudet att ställa dessa i sopskjulet!

 

Återvinningscentraler

Som alternativ till fasta miljöstationer trafikeras vissa områden av en mobil miljöstation, dvs en lastbil som kommer på bestämda tider och hämtar farligt avfall och småelektronik. Läs mer om detta och när den kommer till Nytorget på Läs mer.

Närmaste återvinningscentral finns i Östberga (endast privatpersoner), Huddingevägen/Sockenvägen
Läs mer om din närmaste återvinningscentral på Läs mer.

 

Grovsopor i Vanadisberget

I oktober 2005 öppnade en ny återvinningscentral för privatpersoner, insprängd i Vanadisberget. Här kan du kostnadsfritt lämna grovsopor och farligt avfall.

 

Återvinningsbåten

Återvinningsbåten kommer oftare och till fler platser. Förutom Norr Mälarstrand, Söder Målarstrand, Skeppsbron och Strandvägen angör Återvinningsbåten nu även Hornstull strand.
Två dagar i rad per månad ligger båten redo på varje plats.
Observera att avfall endast kan lämnas under båtens öppettider. Att lämna avfall på kajen är nedskräpning – en förseelse som ger böter.
Läs mer på eller ring kundservice 08-508 465 40.