Renoveringar och ombyggnationer i lägenheten

Du har köpt rätten att bo i din lägenhet, men den ägs av Brf Täppan. Det är dock enligt stadgarna din skyldighet att hålla bostaden i gott skick vad gäller inre underhåll och reparationer.

Du har rätt att måla, tapetsera, lägga nytt golv, sätta upp nya väggar m m utan att fråga styrelsen.
Du ansvarar själv för de ombyggnader och reparationer du utför i din lägenhet och den dag du säljer din lägenhet flyttas ansvaret över på köparen. Allt ska ske fackmannamässigt.
Om du ska anlita en hantverkare finns stöd i form av ett formulär man kan använda för att se att allt går rätt till och att du är bra skyddad för att undvika problem. Läs mer på http://publikationer.konsumentverket.se/sv/publikationer/malgrupper/konsument/blanketter-och-kontrakt/hantverkarformularet-1.html

Vad du INTE får göra

Vad du inte har rätt till är att utan styrelsens medgivande riva bärande väggar eller göra åtgärder som påverkar föreningens ledningar för vatten och avlopp, el och ventilation. Det är t ex förbjudet att installera extra fläktar i badrummen och att bygga för ventiler i kök och badrum.

Om du ska bygga om och är det minsta osäker är det bättre att du fyller i en anmälan och får svar från styrelsen om du kan genomföra det själv eller om styrelsen har specifika krav på hur du gör det. Fyll i anmälan som finns här:
Begaran om tillstand för renovering andring

Att tänka på

Våra väggar är av betong och det är svårt att göra hål för att sätta upp tavlor m m. Kontakta styrelsen om du vill låna en slagborr för att förenkla detta. Tänk dock på att det kan ligga ledningar i väggarna om du borrar för djupt.